Kategorier
Budgivning Försvarsspel Medelsvår Utspel

Budgivningen bestämmer utspelet

Bridge är ett flexibelt spel

Därför kan det från en och samma hand vara rätt med vitt skilda utspel, allt beroende på slutkontraktet och budgivningen.

Jag har i ett tidigare blogginlägg förklarat lite hur man ska tänka innan man spelar ut och kommer nu inte att fokusera så mycket på allmänna utspelsregler utan istället att ge ett antal olika utspelsproblem, hela tiden med samma hand men med helt olika budgivningar och slutkontrakt.




Läsaren uppmanas att först själv fundera över vad som är bästa utspelet och därefter läsa mina förslag hur man kan tänka. Givetvis har jag inget facit om vad som är rätt på varje giv utan mer vilka slutsatser man kan dra i varje enskilt fall.

Handen

Du sitter hela tiden för ovanlighetens skull Väst eftersom det alltid är Väst som ska spela ut i ett bridgediagram.

Dina kort är hela tiden desamma nämligen

Första budgivningen

Syd öppnar med 1NT som visar 15-17 hp och en jämn hand. Nord svarar 2NT som är en invit till 3NT och visar cirka 9-10 hp varpå Syd avslutar budgivningen med 3NT.

Pausa nu och tänk efter vad du vill spela ut och varför innan du läser mitt resonemang i nästa stycke.




Vad har partnern?

Det vet vi naturligtvis inte. Det enda vi kan räkna ut är hur många hp som blir över till partnern. Syd har cirka 16, du har 9 och Nord har 9-10. Din partner har alltså någonstans mellan 4 och 6 hp.

Om vi nu spelar ut SpK som ju ser frestande ut kommer vi att få 4 spaderstick om partnern har SpA men det räcker ju inte till straffen. Och skulle partnern ha ett annat stick någonstans men saknar SpA får vi bara 3 spaderstick och ett till vilket inte räcker. Så det verkar som om spader bara straffar om partnern har 5-korts spader inklusive esset.

Vårt andra möjliga utspel är ruter. Om partnern har RuA och RuK ligger på bordet kanske vi direkt kan maska ut RuK och ta 5 ruterstick.

Partnern kan ju också ha RuK och en annan ingång inom ramen för sina 4-6 Hp och då kan vi kanske få 4 ruterstick och ett till vilket även det räcker för straffen. Så RuQ i utspel verkar bäst denna gång med SpK som andraalternativ.

Andra budgivningen




Syd öppnar med 1Hj som visar minst 13 poäng och minst 4-korts hjärter. Nord svarar 2Kl som är krav till utgång och visar minst 4 klöver. Syd återbjuder 2Hj och visar därmed minst en ytterligare hjärter varpå Nord avslutar budgivningen med 4Hj.

Vad spelar du ut denna gång?

Strategi?

Vi har nu huvudsakligen 2 möjliga utspel. Antingen spelar vi ut SpK för att snabbt försöka godspela ett eller flera spaderstick innan spelföraren tagit eller godspelat bordets klöverfärg. Alternativt kan vi spela ut vår klöver-singel och hoppas på att vi får en eller två klöverstölder samt tillräckligt många sidostick för straffen.

Att spela ut en singelton är ofta en god idé mot färgkontrakt men när man vet att någon av motståndarna har längd i den färgen är det ofta tempoförlust och hjälper bara spelföraren att snabbt godspela färgen och senare saka sina förlorare, i detta fall i spader. Dessutom kanske vi hjälper spelföraren att undvika en gissning i klöver, t.ex om han har något som AJ10xx till Kxx i färgen.

Allt detta talar för att SpK är vårt förstaval denna gång med klöversingeln som andrahandare.

Tredje budgivningen

Syd öppnar återigen med 1Hj. Denna gång hoppar Nord till 3Sp som är ett splinterbud och visar 0 eller 1 spader och minst 4-kortsstöd i hjärter. Dessutom är det ju krav till minst 4Hj och därmed samtidigt slaminvit. Syd slår dock av med 4Hj vilket avslutar budgivningen.

Vad spelar du ut?



Alternativen denna gång?



Spader kan vi omedelbart utesluta. Våra spaderhonnörer är denna gång bara skådebröd eftersom alla spelförarens eventuella spaderförlorare kan stjälas på bordet.

RuQ är ett möjligt alternativ för att snabbt godspela eventuella ruterstick innan spelföraren godspelat klöverstick.

Ett annat alternativ är även denna gång singelklövern för att kanske få en eller flera klöverstölder. Detta har dock samma risker som i förra utspelet, vi kanske godspelar motståndarnas klöverfärg eller hjälper spelföraren att lösa färgen.

Slutligen har vi då trumf som troligen är det bästa utspelet denna gång. Vi försöker därmed begränsa spelförarens spaderstölder och ger dessutom ingen favör i klöver.

Så denna gång tror jag förstahandsvalet får bli trumf tätt följt av klöver och ruter. Dock inte lika givet val som i de tidigare exemplen.

Fjärde budgivningen

Jag avslutar med ett enklare utspel. Denna gång öppnar Syd med 1Sp och Nord avslutar budgivningen med ett direkt hopp till 4Sp. Nu kan man tänka sig att dubbla, man har ju 3 bombsäkra stick och motståndarna förväntar sig normalt sett inte att förlora 3 trumfstick. Om kontraktet går 2 straff får vi ju bara in 100 i stället för 300 om vi inte dubblar. Du väljer dock den fega linjen och passar. Dessutom vet ju spelföraren att trumfen troligen sitter snett om du dubblar och kan kanske utnyttja den vetskapen till att bara gå en straff (dubblad) i stället för 2 odubblade straff eller t.o.m spela hem kontraktet på grund av din dubbling.



Utspel?

Nu finns det ju absolut ingen anledning att spela ut din singelton eftersom du då bara eventuellt stjäl bort dina ändå säkra trumfstick.

Hjärter verkar långsökt så det står mellan trumf och RuQ. Att begränsa spelförarens stölder är som tidigare sagts ofta en god idé speciellt när Nord som här direkt hoppat till 4Sp vilket ofta antyder en obalanserad hand utan så mycket Hp. Annars inleder man normalt med Stenbergs 2NT (trumfstöd och utgångskrav) för att eventuellt hitta en slam.

Så här blir förstahandaren helt klart SpK följt av det klart distanserade ruterutspelet.

Att tänka på

Fundera innan du spelar ut hur du tänker dig att spelet kan komma att fortskrida.

Försök att innan du spelar ut bortse från dina aktuella kort och tänk igenom vilken färg som verkar vara bäst med tanke på budgivningen.

Försök att om möjligt undvika att ge favör.

Och slutligen, tänk på att utspelet ofta är din viktigaste försvarsinsats som ofta avgör om kontraktet ska gå hem eller straff.

Klart jag vill prenumerera! Det är ju gratis 🙂

* indicates required



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *