Kategorier
Budgivning Internationellt Medelsvår Slambudgivning Spelföring Tävling

Sikta högt men leverera också!

Att bjuda storslam

är inte alltid så enkelt. Men när ni lyckas, se då till att spela hem kontraktet också. Annars är ju allt besvär helt i onödan…

Det gäller alltså att inte slappna av efter budgivningen, halva jobbet återstår!




Tävlingen

Jag spelar VM-kvalet på nätet så varje IMP kan vara avgörande för om Sverige ska kvala in till VM-slutspelet eller inte.

Handen

Jag är giv och tar som Syd med alla i zonen upp:

En trevlig hand som med cirka 20 poäng är nära en 2Kl-öppning.

Budgivningen

Jag väljer dock att öppna med 1Sp eftersom jag därmed hinner visa båda mina färger en nivå lägre vilket underlättar eventuell slamundersökning.

Min partner Peter Fredin svarar nu överraskande 2Kl som är utgångskrav och visar minst 4 klöver eller möjligen fördelningen 3433 (2Hj lovar nämligen 5-korts och 2NT Stenbergs lovar minst 4-kortsstöd i spader.) Redan nu vet jag att vi har basstyrka för minst lillslam eftersom mina 20 tillsammans med Peters minst 13 gör minst 33 gemensamma poäng.




Nu gäller det bara att hitta rätt trumf och rätt nivå.

Många spelar nu att hopp i ny färg visar tillägg och oftast 5-kortsfärg men i mitt och Peters system är det istället Splinter och visar klöverstöd och ett eller noll kort i den bjudna färgen. Jag kan alltså inte hoppa till 3Hj (som hade visat kort hjärter och klöverstöd) utan får nöja mig med 2Hj. Än så länge vet Peter alltså bara att jag har minst 5 spader, minst 4 hjärter samt minst 13 poäng.

På mina 2Hj svarar Peter 3Ru. Eftersom vi redan bjudit de 3 andra färgerna är detta ett så kallat fjärdefärgskrav som ber mig att ytterligare beskriva min hand. Eftersom redan 2Kl var utgångskrav hade han också kunnat bjuda 2NT för att få veta mer om min hand men för det krävs att han har håll i ruter vilket han givetvis inte alltid har.

Jag visar nu min extra (5e) hjärter genom att bjuda 3Hj. Peter höjer nu till 4Hj så han har rimligen 3-kortsstöd i hjärter och inga avsevärda tillägg eftersom han då hade kunnat kontrollbjuda.

Själv har jag dock 7 poäng mer än jag hittills lovat så jag måste givetvis undersöka slammöjligheterna. Denna gång behöver jag inte vara så orolig för min ruterförlorare eftersom jag vet att jag kan saka den på Peters eventuella KlA efter att ha tagit för KlK.

Jag kontrollerar därför hur många ess Peter har med 4NT med avsikt att bjuda storslam om han har de återstående 3 essen och nöja mig med lillslam om han bara har 2 ess. Skulle han mot förmodan bara ha 1 ess får vi stanna i 5Hj vilket bör gå hem om det inte sitter alltför snett.

Peter svarar dock 5Ru som visar 0 eller 3 ess och eftersom han inte kan ha 0 ess bjuder jag ut med 7Hj. Budgivningen gick alltså

SydNord
1 Sp2 Kl
2 Hj3 Ru (4-färgskrav)
3 Hj 4 Hj
4 NT (Blackwood)5 Ru (0 eller 3 ess)
7 Hj



Utspelet

Väst spelar ut RuJ och jag kan överblicka följande:

Bra storslam?

Ja, det får man nog säga. Min rutersexa kan jag som förväntat saka på KlA och om det inte sitter 5-0 i hjärter har vi ingen förlorare i trumf. Dock måste vi stjäla minst en spader så det gäller att hålla tungan rätt i mun och inte slarva.

Spelplan

Jag har 2 huvudsakliga möjligheter. Jag kan antingen spela på att stjäla en spader och sedan trumfa ut (efter att ha sakat min rutersexa). Jag går då hem om spadern sitter 4-3 men går bet om det sitter 5-2 i spader.

Eller så kan jag spela på att stjäla 2 spader, den andra med HjA om Väst bekänner. Jag går då hem om trumfen sitter 3-2 men straff om trumfen sitter 4-1.

Allt detta är dock inte hela sanningen. Om jag till exempel spelar på att stjäla 2 spader och Väst sakar när jag ska ta den andra stölden kan jag ju stjäla lågt och slipper slösa bort HjA.



För att bestämma vilket alternativ som är bäst kan vi använda oss av gamla gubben matematik. Sannolikheten för att 7 saknade kort (i spader) sitter 4-3 är 62% medan sannolikheten för att 5 saknade kort sitter 3-2 är 68%. Om vi stannar där i resonemanget är det alltså bättre att stjäla 2 spader varav den andra med HjA.

Dock finns det en del annat ta hänsyn till: Motståndarna tenderar att oftast spela ut trumf mot storslam eftersom de vill undvika att ge favör. När de nu inte spelar ut trumf indikerar det att de kanske har singel och inte vill ”maska” ut partnerns eventuella Jxxx i trumf. Deras utspel RuJ indikerar alltså att trumfen kanske sitter 4-1. Dessutom har vi som sagt möjligheten att Väst sakar när vi stjäl den andra spadern och då även klarar trumfen 4-1.

Allt detta sammantaget gör att det känns som att båda alternativen har ungefär samma chanser. Efter en lång tankepaus väljer jag alternativ 1 utan att på något sätt vara övertygad om att den är bäst 😰 Vid bordet kan åtminstone jag inte alla sannolikheter utantill.

Spelet

Jag måste också se till att vara inne på rätt hand hela spelet.

Jag tar utspelet på handen med RuA varefter jag omedelbart inkasserar KlK. Därefter spelar jag Sp2 till esset och sakar Ru6 på KlA. Hj2 till kungen följs av en spaderstöld med Hj4. Jag kan nu fortfarande byta fot och stjäla en spader till men står fast vid min spelplan och tar för HjA varpå jag stjäl in mig i ruter.

Jag trumfar sedan ut med HjQ och HjJ och har bara kvar KQ7 i spader. När motståndarnas återstående spader sitter 2-1 tar jag resten och går därmed hem i mitt kontrakt. Puh! 🤩



Hela sitsen

visar sig vara:

Som synes hade min andra alternativa spelplan alltså att stjäla andra spadern högt med HjA medfört att Väst hade fått ett trumfstick och därmed straffen.

Märkligt nog visade det sig att av de 15 par som bjöd 7Hj på brickan gick hela 13 hem och bara 2 straff trots att det var helt jämnt oddsmässigt vilken variant man skulle välja. Kanske tyder på att riktigt bra spelare även har ”näsa” för hur det sitter vid bordet?

Andra bordet

Vid jämförelsen visar det sig att motståndarna haft ett budmissförstånd och stannat redan i 4NT med 2 övertrick. Vi vinner brickan stort medan vi hade förlorat stort om jag gått straff i kontraktet.

Att tänka på

Slappna inte av efter en ansträngande budgivning, det gäller att spela hem kontraktet också.

Om du har flera olika spelplaner, försök beräkna oddsen för att de olika alternativen ska lyckas.

Se till att du och din partner har ett tillräckligt bra budsystem som ni båda behärskar så att ni vågar bjuda storslam och inte fegar ur och nöjer er med lillslam.

Självklart vill jag prenumerera! Det är ju gratis 🙂

* indicates required



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *