Kategorier
Budgivning Medelsvår Slambudgivning Tävling

Olika ambitionsnivå

Stor skillnad i slutkontrakt

kan bero på många olika faktorer, till exempel val av öppningsbud, motbudgivning mm mm.

Denna gång tänker jag helt enkelt visa hela sitsen direkt och sedan kommentera vad och varför som hände vid de 2 borden.




Brickan är hämtad från en stor nättävling där jag som Syd spelade med Anders Morath som partner. Vid andra bordet spelade Peter Fredin och Alon Apteker Väst respektive Öst.

Hela sitsen

kommer alltså för ovanlighetens skull direkt:

Väst giv ingen i zonen

Vårt bord

Väst öppnade med 1Kl som visade minst 3 klöver eftersom de spelade med 5-korts högfärgsöppningar. Varför han inte öppnade med 1NT (15-17) vet jag inte, kanske spelade med så kallad svag NT där 1NT visar 12-14 eller något ännu svagare intervall.




Anders klev nu in med normala 1Sp varpå Öst dubblade. De flesta spelar att en dubbling av 1 i högfärg visar 4 kort i den andra högfärgen och normalt sett minst 6 hp så ett givet bud på Östs hand.

Om jag som Syd nu haft en stark höjning av partnerns spaderfärg hade jag kunnat bjuda någon av motståndarna färger, i detta fallet alltså 2Kl eller 2Hj. Därmed blir hoppet till 3Sp ingen invit utan kan användas som ett spärrbud för att försvåra för motståndarna genom att ta bort så mycket budutrymme som möligt. Det öppnar också upp för budmissförstånd från motståndarna som vi strax ska se…

På mina 3Sp bjöd nu öppningshanden Väst 4Ru. eftersom detta är ett stigande bud, även kallat reversebud visar det normalt sett minst 16 hp och att den första färgen man bjöd var längre. Öst trodde alltså redan nu att Väst hade minst 4 ruter, minst 5 klöver och minst 16 hp. Öst blev nu lite överoptimistisk och efter kontrollbudet 4Sp på vilket Väst gick ner i 5Kl lade han på till 6Kl. Slutkontraktet blev alltså 6Kl med Väst som spelförare. Som synes av hela sitsen kunde inte spelföraren undgå att förlora 2hjärter- och 1 ruterstick så kontraktet gick 2 straff.

Vi tog alltså in 100 för 2 straff i ozon vid vårt bord.

Notera att det troligen var mitt hopp till 3Sp som tog bort budutrymme och denna gång fick motståndarna att landa på helt fel nivå. Hela budgivningen gick

VästNordÖstSyd
1 Kl1 SpD (4+ hjärter)3 Sp
4 RuPass4 Sp (Kontroll)Pass
5 Kl6 Kl

Andra bordet

Här gick budgivningen helt annorlunda. Peter öppnade med normala 1NT som visar 15-17 hp. Nord bjöd nu dubbelt som enligt deras system visade spader och en färg till.



Normalt sett brukar man helt ignorera en dubbling av 1NT som visar något annat än fina kort så Alon kunde nu bjuda 2Kl som var Staymans högfärgsfråga, precis som om Nord hade passat på 1NT.

Även vid detta bord valde Syd att spärrbjuda 3Sp på vilket det följde 2 pass fram till Alon. När motståndarna har hoppstött varandra har man sällan tillräckligt bra trumf som motsåndare (de som spärrar har ju oftast 5-stöd till inklivarens minst 5-kortsfärg) för att kunna straffdubbla. Därför kunde Alon nu upplysningsdubbla 3Sp. Peter hade ju inget spaderhåll och kunde därför inte bjuda 3NT på dubblingen och dessutom visste han att SpQ var ett värdelöst kort när Alon normalt sett har singelspader. Han fick därför snällt nöja sig med 4Kl på vilket alla passade. Slutkontraktet blev alltså 4Kl med Peter som spelförare där hela budgivningen var

VästNordÖstSyd
1 NTD (Sp + 1 färg till)2 Kl (Stayman)3 Sp
PassPassD (UD)Pass
4 KlPass Pass Pass

Även här var spelföringen okomplicerad och försvaret tog de uppenbara 3 sticken.

Skillnaden här var dock att kontraktet var 2 steg lägre så vi fick in 130 för 4Kl med jämn hemgång.

100 + 130 = 230 så vi vann 6 IMP på brickan.

Udda

att man vid ena bordet stannar under utgång medan man vid andra bordet bjuder slam!



Att tänka på

Spärra så högt du anser dig ha råd med. Ju mer budutrymme du tar bort för motståndarna desto bättre.

Om motståndarna hoppstött varandra har de oftast minst 10 gemensamma kort i spärrfärgen. Då är det opraktiskt att ha dubbelt som straffdubbling eftersom man som mest kan ha 3 i den färgen. Dubbelt bör i stället vara upplysningsdubbling.

Se till att ignorera dubblingar av 1NT som visar något annat än fina kort utan bjud precis som du hade gjort om motståndaren passat på 1NT.

Självklart vill jag prenumerera! Det är ju gratis 🙂

* indicates required



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *