Kategorier
Medelsvår Nybörjare Slambudgivning Spelföring

Planera spelföringen

Handen

Du spelar en lagtävling på nätet och har tagit dig till final. Ditt par har med tre brickor kvar att spela ganska bra resultat så det känns som om ni har en bra vinstchans om ni kan hålla ihop spelet de sista brickorna. Du hoppas alltså att avslutningen ska vara enkel utan några svåra beslut. Så kommer denna bricka upp där du som Syd tar upp följande hand:

Budgivningen

Du öppnar förstås med 1Ru varpå Väst kliver in med 2Hj som är ett spärrbud och visar minst 6 hjärter och under öppningshand, ungefär som en svag 2-öppning.



Din partner hoppar nu till 4Hj som är ett splinterbud och visar renons i hjärter och minst 4-korts ruterstöd. Budet är samtidigt slaminvit eftersom ju partnern kräver till minst 5Ru.

Detta passar ju din hand utmärkt eftersom du nu kan stjäla alla dina 3 små hjärter på bordet. Du har dock ingen spaderkontroll så du kontrollbjuder nu 5Kl och hoppas att din partner har den saknade spaderkontrollen. Han hoppar nu till 6Ru varpå alla passar.




Budgivningen gick alltså

SydVästNordÖst
1 Ru2 Hj4 Hj (4+ Ru, renons Hj)Pass
5 Kl (kontroll, ej Sp-kontrollPass6 RuPass
PassPass

Utspelet

Väst spelar ut Ru2 eftersom han vill ta bort så många hjärterstölder som möjligt.

Träkarlen

lägger upp sina kort och du kan överblicka:

Vid en hastig överblick ser kontraktet klart spelbart ut men du vill givetvis inte göra något misstag som ju kan kosta laget matchen i värsta fall.

Spelföringen

Du börjar som vanligt att räkna dina säkra stick. 1 spader, 5 ruter och 4 klöver gör totalt 10 stick. Du behöver alltså 2 ytterligare stick.

Stjäla hjärter?

Ja, det verkar vara en bra idé. Om du kan stjäla 2 hjärter kommer du ju omedelbart upp i de 12 stick du behöver.

Dock gäller det att hålla tungan rätt i mun så att motståndarna inte kan stjäla några av dina höga kort innan du har trumfat ut. Eftersom du bara behöver stjäla 2 kort på bordet har du råd att ta 2 ronder trumf innan du börjar stjäla.



Eftersom du vill vara inne på handen för att kunna stjäla hjärter börjar du därför att ta för RuQ i första stick och därefter spela en ny trumf till handens RuA. Öst bekänner på båda trumfen men Väst sakar en hjärter andra gången. Öst har alltså RuJ kvar nu.

Dags för första stölden

Du stjäl nu din första hjärter och alla bekänner. Du går nu in på KlK och stjäl ännu en hjärter. Nu får du hoppas att Öst har minst en klöver kvar så han inte kan stjäla när du går tillbaka till handen på KlJ för att trumfa ut.

Dessbättre bekänner alla även på andra klövervarvet och du kan trumfa ut Öst med RuK. därefter kan du saka din sista hjärter på bordets höga klöverstick och du förlorar bara ett stick i spader så småningom. Du går alltså hem i ditt kontrakt och kan pusta ut.

Hela sitsen

såg ut så här:

Som synes hade Öst 4 klöver så kontraktet var aldrig i fara.

Att tänka på

Räkna dina säkra stick och försök sedan hitta de ytterligare stick du behöver.

Se till att du har förbindelser mellan händerna så att du kan ta dina stick utan att motståndarna kan sätta käppar i hjulen.

Och framför allt: Tappa inte koncentrationen i viktiga kontrakt!

Klart jag vill prenumerera! Det är ju gratis 🙂

* indicates required



2 svar på ”Planera spelföringen”

Jag spelar bridge då och då, men har aldrig haft någon lärare, som lärt mig de klurigheter som ni påvisat här tidigare. Så för att komma till slam tex. måste jag själv ha minst 20 poäng och min partner ha visat att han har minst öppning. Vad jag förstår av er redovisning ovan så är det minst lika viktigt att lära sig stjäla kort , då behöver man inte toppenhöga poäng. Är jag på rätt spår och har ni möjlighet att lära mig alla klurlgheter.

Hej Jöns!
Ursäkta mycket sent svar på detta – det kommer så många märkliga ryska trollkommentarer så jag slarvar ibland med läsningen.
Men du har helt rätt! Har man en sned fördelning så att många kort kan stjälas kan det mer än väl kompensera för styrka. Därför vill man gärna kunna visa t.ex. en färg man har singel i under budgivningen, för att ge partnern möjlighet att bjuda utgång/slam även om poängen egentligen inte räcker.
Om du vill lära dig mer har jag en online-kurs i bridge! Tio lektioner, de första två får man till priset av en, och sedan är det bara att bygga vidare efter behov. Den första lektionen är mest grunder (men den får du ju som sagt på köpet) och sedan kommer fyra lektioner som enbart handlar om budgivning. Du hittar den här:
Bridgeutbildning
Hör av dig igen om du har frågor! Jag lovar att svara snabbare nästa gång 🙂
Mvh Johan

Stängt för kommentering.