Kategorier
Avancerat Budgivning Internationellt Medelsvår Slambudgivning

Vacker slambudgivning i NM

Mer från NM

Idag tänkte jag skriva om ytterligare en vacker bricka från Nordiska Mästerskapen online som spelades helgen 29-30 maj.

Jag och min partner Peter Fredin mötte här Norges Bakke-Grude och vi presterade en fin budgivning som passade vårt system perfekt.

Handen

Jag tar som Syd med ingen i zon upp denna fina hand:

Budgivningen

Jag öppnar i första hand med 1Hj som visar minst 5 hjärter och minst 13 poäng som vi spelar. Peter svarar 1Sp som visar minst 4 spader och minst 6 poäng. Jag återbjuder nu 2Kl. Detta är ett konventionellt bud som visar tillägg, antingen 14-16 hp med minst 6 hjärter eller minst 17 hp, med minst 5 hjärter.

Vi siktar mot slam

På mina 2Kl svarar Peter med ytterligare ett konventionellt bud, 2Ru, som är ett positivt bud och visar minst 8 hp. Jag bjuder nu 2NT som visar minst 17 hp och någon 4-korts lågfärg. Denna bricka är det ingen hejd på de konventionella buden!

Peter frågar nu med 3Kl efter vilken lågfärg jag har. Hade jag nu haft 4-korts ruter hade jag svarat 3Ru (surprise, ett helt naturligt bud 😲) men jag svarar nu istället 3Hj som visar minst 6 hjärter och exakt 4 klöver.

Nu kan Peter äntligen bjuda ett naturligt bud, 4Kl som visar att vi ska spela med klöver som trumf och ber mig kontrollbjuda. Jag bjuder förstås 4Ru som visar ess, kung eller singelton/renons i ruter. Varpå Peter bjuder 4Sp, ess eller kung i spader (kortfärg kan han ju inte ha efter att ha bjudit 1Sp).

Jag vet nu att vi har kontroll i alla färger och kan därför fråga med 4NT(Blackwood) efter hur många ess Peter har. Jag får svaret 5Kl som visar 1 (eller 4) ess av 5 med klöver som trumf.

Äntligen slutbud

Eftersom jag vet att vi saknar ett ess kan jag nu avsluta budgivningen med 6Kl. Det blev en lång och krånglig budgivning med många konventionella bud innan vi nådde 6Kl. Hela budgivningen var alltså:
SydNord
1 Hj 13 p, 5+ hjärter)1 Sp 6+ poäng, 4+ spader
2 Kl (se ovan…)2 Ru positivt, 8+
2 NT 17+ hp, 4-korts lå3 Kl Vilken lå?
3 Hj 6+ hjärter, 4 klöver4 Kl Klöver trumf, v.g. kontrollbjud
4 Ru kontroll4 Sp kontroll
4 NT Blackwood5 Kl 1 eller 3 ess
6 Kl

1Hj-1Sp-2Kl-2Ru-2NT-3Kl-3Hj-4Kl-4Ru-4Sp-4NT-5Kl-6Kl. Inte mindre än 13 bud totalt vilket är mycket ovanligt!

Träkarlen

Väst spelar ut Ru7 och jag kan överblicka:

Spelet

Efter att öst tagit för RuA har jag stick över med 2 spaderstick, 6 hjärterstick och 5 klöverstick.

6Kl med jämn hemgång ger 920 poäng till de goda 👍

Jämförelsen

Det visar sig att även våra motståndare vid det andra bordet bjudit slammen men eftersom våra lagkamrater missat att spela ut ruter går det hem med ett övertrick för 940 poäng. Vi förlorar därmed 20 poäng på brickan men eftersom det är lagtävling är detta försumbart…

Ja tack, jag vill prenumerera på bloggen!

* indicates requiredLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *