Kategorier
Budgivning Nybörjare Spelföring

Dra ut trumfen!

Trumfa ut

När du spelar ett trumfkontrakt ska du oftast börja med att ta bort motståndarnas trumf. Detta för att de inte ska kunna stjäla dina höga kort i sidofärgerna.Det finns förstås undantag från regeln, till exempel om du behöver stjäla förlorande kort med träkarlens trumf, men i de allra flesta fall ska du börja med att dra ut trumfen.

Speciellt viktigt är det om du har höga kort i en lång sidofärg, antingen på bordet eller på handen. Då drar du först ut trumfen, sedan tar du sticken i sidofärgen.

Exempelgiv

ska vi förstås ha nu:-)

Handen

Du tar som syd upp följande fina hand med 14 honnörspoäng och en fördelningspoäng:

Budgivningen

Du öppnar med 1Sp som visar minst 4 spader och minst 13 poäng. Din partner svarar 3Sp som visar 4-korts stöd i spader, 10-12 poäng och är invit till utgång. Eftersom du med dina 15 poäng har lite tillägg jämfört med minimihandens 13 poäng höjer du till 4Sp. Helst ska man ha 26 poäng för utgång, och ni har i sämsta fall 25, så värt att höja för att få bonuspoängen för utgång.
Budgivningen går alltså 1 Spader – 3 Spader – 4 Spader.

Träkarlen

Väst spelar ut klöver kung och du kan överblicka följande:

Spelföringen

Du tar för KlA och räknar som vanligt dina stick. Du har 4 trumfstick, hjärter ess, klöver ess och 4 ruterstick efter att du har gett bort ett stick till RuA. Totalt de 10 stick du behöver. Dessutom kan antagligen stjäla minst ett stick till, beroende på hur trumfen sitter.

Det här är alltså ett typiskt exempel där du dels har en bra trumffärg, och dels en bra sidofärg – rutern. Eftersom du inte vill att motståndarna ska stjäla dina höga ruterstick börjar du med att trumfa ut.

I det här fallet sitter trumfen 3-2, du behöver alltså bara spela tre ronder spader för att trumfa ut..

Därefter spelar du ruter och låter motståndarna ta för esset. De kan även ta ett stick i klöver men sedan kan du saka dina tre hjärterhackor på höga ruter och ta resten.

Du går alltså hem i kontraktet med ett övertrick 😁 Börja alltså med att trumfa ut! (Ingen regel utan undantag – men oftast är det rätt…)

BRIDGE FÖR NYBÖRJARE

10 filmer: Regler – Budgivning – Spelföring – Försvar
Du kan också köpa enstaka filmer – eller
skänk bort några väl valda lektioner till din partner!
Läs mer och handla här

Ja tack, jag vill prenumerera på bloggen

* indicates requiredLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *