Kategorier
Budgivning Medelsvår Nybörjare

XY-NT

Problemet

Antag att du har en 5-korts högfärg – till exempel hjärter. Din partner öppnar med en i lågfärg, du bjuder 1Hj, din partner svarar 1 NT som ju visar 12-14 honnörspoäng, en jämn hand, och förnekar 4-korts hjärter.

Med bara 4-korts hjärter och en i övrigt jämn hand hade du nu kunnat passa, invitera med 2NT eller bjuda 3NT beroende på hur många honnörspoäng du har.Men – nu när du har 5 kort i din bjudna högfärg vill du ju spela kontraktet i högfärgen om din partner har 3-kortsstöd och i NT om han bara har 2 (4-kortsstöd har han ju som sagt förnekat när han inte höjde till 2 i högfärg direkt).

Om du nu har invit till utgång kanske du vill bjuda 3 i din högfärg och låta partnern välja om han ska passa, bjuda 3NT eller höja till 4 i högfärgen. Samma gäller om du vill kräva till utgång, då skulle du också vilja bjuda 3 i din högfärg för att låta öppningshanden bestämma. Problemet är att du inte kan låta 3 i högfärgen vara både krav och invit!

Konventionen XY-NT

Lösningen på detta problem är så kallad XY-NT (uttalas XY-sang) som jag nu ska beskriva närmare.

Budgivningen har alltså gått 1X-1Y-1NT där 1X är 1Kl, 1Ru eller 1Hj och 1Y är 1Hj eller 1Sp. Den kan till exempel ha gått 1Ru-1Hj-1NT.

2Hj respektive 2Sp är nu slutbud som partnern alltid ska passa på, alternativt preferera till 2Sp om du bjöd 1Sp först följt av 2Hj som visar minst 5 spader och minst 4 hjärter. 2Kl och 2Ru däremot är rent konventionella bud som inte visar någonting om den bjudna lågfärgen.

2 klöver

är överföring till 2Ru. Efter öppningshandens 2Ru kan du antingen passa om du har minst 5-korts ruter och vill stanna i 2Ru. Eller så kan du bjuda 2 i din bjudna högfärg som är invit med 5 kort i högfärgen.

Bjuder du 3Kl eller 3Ru är det också invit med minst 5 kort i den bjudna lågfärgen, men bara 4 kort i din bjudna högfärg.

2 ruter

är ett allmänt frågebud som samtidigt är krav till utgång. Öppningshanden förväntas nu visa oredovisade färglängder nerifrån.

Har budgivningen till exempel inletts med 1Kl-1Sp-1NT-2Ru visar
2Hj 4-kortsfärg
2Sp 3-kortsfärg
3 i lågfärg 5-kortsfärg
2NT visar därför normalt fördelningen 2344 just denna gång.

Därefter kan svarshanden i sin tur visa oredovisade färglängder, till exempel 2Sp på 2Hj visar minst 5-kortsfärg och 3 i lågfärg visar också minst 5-kortsfärg. Utan extra färglängder kan svarshanden antingen direkt avsluta budgivningen med 3NT eller bjuda 2NT för att därefter eventuellt hitta en 4-4-anpassning i lågfärg.

Exempelgiv

kommer förstås nu så du ser hur det kan gå till!

Handen

Du tar upp en normal öppningshand:

Budgivning med XY-NT

Din partner öppnar i första hand med 1Kl som visar minst 4 klöver och minst 13 poäng. Du bjuder 1Sp som visar minst 4 spader och minst 6 poäng. Din partner återbjuder nu 1NT som visar jämn hand med 2 eller 3 spader och 12-14 honnörspoäng.
Det är nu du kan använda dig av XY-NT för att ta reda på om din partner har 2 eller 3 spader. Du bjuder alltså 2Ru som är krav till utgång och frågar öppningshanden vad han har. Din partner svarar nu 2Sp som visar 3-korts spader och du vet tillräckligt för att avsluta budgivningen med 4Sp.

Budgivningen gick alltså

SydNord
1 Kl1 Sp
1 NT (jämn hand, ej 4-kortsspader)2 Ru (krav till utgång, frågar efter mer info)
3 Sp (3-korts spader)4 Sp

Hela given

4 spader är helt rätt kontrakt eftersom era gemensamma händer är:

Alltså 10 lätta stick ”från taket”: 5 stick i spader, 3 i hjärter och 2 i klöver

Som synes går 3NT straff om inte motståndarnas ruter sitter fördelade 4-4 eftersom de då får minst 5 stick i ruter.

Bra konvention?

Ja, jag och många med mig tycker XY-NT är en mycket användbar konvention, det enda man missar är att man inte kan stanna i 2Kl men det är ett billigt pris att betala för att man enkelt klarar nästan allt annat 🙂

BRIDGE FÖR NYBÖRJARE

10 filmer: Regler – Budgivning – Spelföring – Försvar
Du kan också köpa enstaka filmer – eller
skänk bort några väl valda lektioner till din partner!
Läs mer och handla här

Ja tack, jag vill prenumerera på bloggen

* indicates requiredEtt svar på ”XY-NT”

Hej! Min fråga blir efter eran budgivning ex. skall syd inte bjuda 2spader efter nords 2ruter? ni har skrivit 3spader varför, 2rut från nord är ju krav.
Tack för bra info.

Stängt för kommentering.