Kategorier
Budgivning Medelsvår Spelföring

Från katastrof till succé

Ibland har man en totalt förvirrad budgivning där man misslyckas fullständigt bara för att upptäcka att man ändå vinner brickan stort!

Se bara på denna patetiska budgivning vi hade häromdagen:

Handen

Jag tar som syd upp följande slätstrukna hand där jag är giv och ingen i zonen:

Budgivningen

Om man spelar med svaga 2-öppningar passar handen styrkemässigt för 2Ru men färgen är alldeles för usel så jag passar.

Väst öppnar med 1Sp som visar 11-21 poäng och minst 5-korts spader. Min partner passar varpå öst stöder sin partner med 2Sp som visar 6-9 poäng och minst 3 spader.

Nu vill jag inte gärna passa med min hand. Om alla passar får motståndarna spela 2Sp fast vi på vår ledd mycket väl kan gå hem i ett ruter- eller klöver-kontrakt. Partnern har ofta 4 eller 3 spader och vågar kanske inte agera eftersom vi kanske inte har någon gemensam trumffärg.

När man har passat i förhand, och motspelarna har stött varandra i högfärg finns det ett specialknep: man kan bjuda 2NT som normalt sett visar antingen båda lågfärgerna (minst 5-5) eller (om motståndarna bjudit spader) hjärter och ruter.

Tanken är att man med de röda färgerna tar bort partnerns eventuella 3Kl med 3Ru. Denna gång har jag visserligen inte 5Kl men den stora skillnaden i färgkvalité gör att det nästan ser ut så 🙂 En annan stor fördel är att om jag får upp motståndarna i 3 (eller 4) spader kommer min partner inte att ge någon utspelsfavör genom att spela ut hjärter eftersom jag normalt sett har båda lågfärgerna. Jag bjuder därför 2NT och hoppas på det bästa…
Öppningshanden dubblar nu för att visa tillägg och det är min partners tur att bjuda. Han sitter med:

Det verkar helt givet att nu bjuda 3Kl, som är den trumf han vill spela om jag har båda lågfärgerna. Skulle jag ha hjärter och ruter kommer jag att ta bort 3Kl med 3Ru varpå han kan preferera till 3Hj.

Av någon obegriplig anledning som knappast ens han själv förstår väljer han istället att passa(!) Nästa hand passar också och det är min tur igen. Eftersom min partner inte bjuder sin bästa lågfärg förutsätter jag att han har lika längd, 2-2 eller 3-3 (eller möjligen 4-4) och därför vill låta mig bjuda min längsta färg. Jag bjuder alltså 3Ru. Öppningshanden dubblar igen och min partner tror nu inte helt ologiskt att jag har de röda färgerna (detta hade givetvis helt undvikits om han bara bjudit normala 3Kl förra varvet…).

Han bjuder alltså 3Hj nu vilket öst inte oväntat dubblar. Jag inser nu vad som hänt och övertygad som jag är om att min partner har lika längd i mina färger bjuder jag nu 4Ru.

Jag utgår från att partnern förstår att jag inte har hjärter eftersom jag då givetvis hade passat på 3Hj dubbelt. Alltså måste jag helt enkelt ha 6Ru och 4Kl! Min partner begår nu en av bridgens dödssynder, nämligen att sluta tänka mitt i budgivningen 😖 På Västs dubbling passar han därför och låter mig spela med ruter som trumf på 6-1 istället för Kl på 6-4!!!.

När hela sitsen ser ut så här:

kostar 4Rux 800 poäng efter försiktig spelföring.

Andra bordet

När jag hämtat mig från chocken inser jag dock att motståndarna enkelt har 7Sp i korten! Storslam är inte så lätt att bjuda men om vi korrekt hade landat i ett klöverkontrakt på vår ledd hade de säkerligen spelat minst lillslam. Vid jämförelsen visar det sig mycket riktigt att våra lagkamrater spelat 6Sp och gjort ett övertrick. Vi vinner alltså 1010 (för 6Sp +1) jämfört med 800 (för 4Ru med 4 dubblade straffar) = 210 poäng! Man kan gott travestera det gamla talesättet med ”operationen misslyckades men patienten överlevde”

BRIDGE FÖR NYBÖRJARE

10 filmer: Regler – Budgivning – Spelföring – Försvar
Du kan också köpa enstaka filmer – eller
skänk bort några väl valda lektioner till din partner!
Läs mer och handla här

Ja tack, jag vill prenumerera på bloggen

* indicates requiredLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *