Kategorier
Budgivning Medelsvår Spelföring

Utgång på egen hand?

Ibland måste man chansa på att bjuda utgång direkt fast man inte vet om partnern har rätt kort. Detta gäller speciellt när man dels inte kan få reda på vad partnern har och dels partnern inte förstår att ett speciellt kort räcker.

Handen

Häromdagen tar jag som syd upp följande fina hand:

Budgivningen

Ingen är i zonen och öst öppnar med 1NT som visar 15-17 honnörspoäng. Jag har nu i princip 5 förlorande stick, 1 spader, 1 hjärter, 1 ruter samt 2 klöver-stick. Det skulle i så fall räcka till 2Hj (8 stick) om partnern inte har något att hjälpa till med. Har han t.ex RuA och inget mer räcker det dock kanske att hjärtermasken går bra för att vi ska få 10 stick. Och skulle han ha så lite som KlK och inget annat räcker det med att maska ut klöverdam över NT-öppnaren! Båda dessa maskar har ju stor sannolikhet att lyckas eftersom NT-öppnaren har betydligt fler hospoäng än sin partner.

Oavsett hur jag nu bjuder för att försöka beskriva min hand kommer min partner aldrig att förstå att så lite som klöver kung räcker till utgång! Jag väljer därför att omedelbart hoppa in med 4Hj! Detta bud har dessutom 2 andra fördelar: Jag spärrar effektivt motståndarna från att hitta ett spader- eller ruter-kontrakt (de kan ju t.o.m göra utgång, speciellt i spader där de bara behöver 10 stick) och det är svårare för motståndarna att dubbla mig än om jag bjuder långsamt, en fördel om partnern är blank och jag går mina 2 straff.
Träkarlen

Alla passar och när väst spelar ut Kl9 avvaktar jag med spänning träkarlen… Partnern lägger upp en passlig hand där jag till min glädje ser klöverkungen när jag blickar ut över

Jag tar förstås för KlK på bordet och maskar därefter med HjD. När det går bra fäller jag HjK med HjA. Totalt får jag ihop 7 Hj-stick och 5 Kl-stick, summa 12 stick! Alltså 2 övertrick i kontraktet:-) Vi har dock inte missat någon slam eftersom motståndarna har 2 ess att ta för.

Facit

Vid andra bordet har de inte varit lika entusiastiska som jag i budgivningen utan har låtit våra lagkamrater behålla 3Sp som bara gick en straff för 50 poäng. Vi vinner alltså 480 (för 4Hj med 2 övertrick) – 50 = 430 poäng på brickan:-)

Optimismen överträffade återigen försiktigheten!

`

Ja tack, jag vill prenumerera på bloggen!

* indicates required

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *