Kategorier
Avancerat Budgivning Medelsvår

Turligt motstånd!

Ofta slumpar det sig att vi får en bra eller dålig bricka beroende på hur våra motståndare spelar i ett visst läge. Är deras dubbling upplysningsdubbling eller straffdubbling? Har de 4-korts eller 5-korts högfärgsöppning? Har de svaga eller starka 2-öppningar? Detta är bara några exempel på vad som kan påverka resultatet på en giv! Ibland passar ett pars system väl för en viss bricka, ibland raka motsatsen…

Handen

Exempelvis tog jag upp följande hand alldeles nyligen:

Budgivningen

Jag sitter syd i sista hand med alla i zonen. Väst är giv och öppnar med 1 NT som visar 15-17 honnörspoäng och en jämn hand, normalt ingen renons/singelton och inte mer än en dubbelton. Det går därefter 2 pass fram till mig. Jag har egen öppningshand, en fin 6-korts hjärter och bjuder därför uppenbara 2Hj. Jag skulle kunna passa och hoppas att 1NT går flera straff men om min partner spelar ut ruter som drar mitt ess kanske jag inte kommer åt mina hjärter-stick senare i spelet eftersom jag saknar ingång.

Nu är det åter öppningshandens tur som tittar in i:

När motståndarna kliver in mot 1NT-öppning kan man antingen spela med att dubbelt är en upplysningsdubbling eller att det är en straffdubbling. Om motståndarna hade spelat med en straffdubbling i det här läget måste öppningshanden givetvis passa (eller möjligen bjuda 2Sp) eftersom man bara kan straffdubbla med lång fin trumf, t. ex AD107.

Nu spelade dock våra motståndare med att dubbelt är upplysningsdubbling, vilket innebär att man har minst 3 kort i de andra färgerna och normalt 2 eller möjligen 3Hj (eftersom man öppnade med 1NT har man ju ingen renons eller singelton), dessutom bör man ha lite tillägg alltså 16-17Hp. Denna hand är ju perfekt med 2 hjärter och 17Hp. Så öppningshanden dubblade nu.

Efter att min partner återigen passat var nu öst i tur att bjuda. Han hade en tråkig hand:

Ett riktigt tråkigt budläge, han kan antingen bjuda sin längsta färg med 3Kl som säkerligen går några straff eller straffpassa som innebär att kontraktet kommer att bli 2HjX.

Eftersom varje trick i högfärg är värt 30p och detta räknas dubbelt i dubblade kontrakt så blir det även utgångsbonus om det går hem eftersom 30+30 = 60×2 =120 och 100 trickpoäng ju räcker för utgång. Dessutom kostar ett dubblat kontrakt som går hem 50 extra poäng så totalt kostar 2HjX med hemgång (30 + 30) x 2 + 500 +50 = 670 poäng.

Skulle 2HjX gå straff så får man å andra sidan en fin inkomst, 200 för en straff, 500 för 2 straff, 800 för 3 straff o.s.v. Så istället för att betala ut ca 200 i 3Kl (eller mer om det blir dubblat…) valde Öst att passa och hoppas på straff i 2HjX.

Budgivningen gick alltså:

VästNordÖstSyd
1 NTPassPass2 Hj
DPassPassPass

Träkarlen

När min partner lade upp :

och motståndarna inte spelade det perfekta motspel som hade straffat kontraktet fick vi till slut in 670!

Facit

Vid jämförelsen med våra lagkamrater visade det sig att de vid andra bordet kommit i 3Hj med 2 straff på våra kort så vi vann 670 + 200 = 870 poäng på brickan!

Hela given var alltså:

Ibland har man tur:-)

Ja tack, jag vill prenumerera på bloggen!

* indicates requiredLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *