Kategorier
Budgivning Nybörjare Spelföring

Dubbel Stayman

Konventionen

En väldigt användbar konvention efter att man öppnat med 1NT är Dubbel Stayman. Som vanligt visar öppning med 1NT mellan 15-17 honnörspoäng och en jämn hand, alltså ingen singel eller renons och högst en dubbelton.



Hur går det till?

Svarshanden kan ibland bjuda ett slutbud direkt – man har trots allt ganska mycket information om vad sangöppnaren har. Men ibland behövs mer information. Till exempel kanske man som svarshand har en fyrkorts högfärg, och skulle vilja spela med den som trumf om även sangöppnaren har minst 4 kort i den färgen.

Med Dubbel Stayman har man som svarshand två bud att välja på som både frågar efter öppningshandens fördelning och även visar hur stark man själv är:  

  • 2 klöver är invit till utgång och visar 8-9 honnörspoäng 
  • 2 ruter är krav till utgång och visar minst 10 honnörspoäng

Första handen

Så här kan det gå till när du som syd upp följande hand:




Budgivning med Dubbel Stayman

Du har 17 honnörspoäng och en jämn hand. Du öppnar alltså med 1 NT (1 sang).

Din partner bjuder nu 2 ruter som – om ni spelar med Dubbel Stayman – är krav till utgång och frågar om du har någon 4-korts högfärg eller 5-korts lågfärg.

Du har en 4-korts högfärg, nämligen hjärter, och svarar därför 2 hjärter som visar fyra eller fem hjärter. (Du kan däremot inte ha fler än fem hjärter eftersom du då inte kunnat öppna med 1 NT).

Din partner bjuder nu 4Hj – tydligen hade partnern också minst fyra hjärter.

Budgivningen har alltså gått :

Syd 1 NT: Jag har en jämn hand och mellan 15 och 17 hp
Nord 2 ruter: Jag har minst 10 hp och vill spela utgång. Jag vill också veta om du har minst 4 kort i någon högfärg eller minst 5 kort i någon lågfärg.
Syd 2 hjärter: Jag har 4 eller 5 hjärter
Nord 4 hjärter: Då ska vi spela 4 hjärter.

Träkarlen

Eftersom du var den som först bjöd trumffärgen blir du spelförare. Väst spelar ut ruter ess, träkarlen lägger upp sina kort och och du kan överblicka följande:

Spelföringen

Utspelshanden tar också för RuK och vänder sedan med SpD. Du kan nu räkna in 2 spader-stick, 4 hjärter-stick, RuD samt 4 klöver-stick. Totalt 11 stick alltså. Du tar för SpA och trumfar sedan ut så att ingen av motståndarna kan stjäla dina höga kort i sidofärgerna. Du går därmed hem med ett övertrick!

Hela sitsen

var alltså:

Vill du lära dig mer om sangbudgivning?

Du kan lära dig mer om Dubbel Stayman och annan sangbudgivning i tredje lektionen av min bridgekurs. Där går vi igenom alla bud som hör till den konventionen, t.ex.

  • Hur vet partnern att svarshandens bud är slutbud?
  • Hur visar man en femkortsfärg?
  • Hur svarar man om man har fyra kort i båda högfärgerna?

Allt det får du reda på i filmen som finns att köpa här.

Ja tack, jag vill prenumerera på bloggen!

* indicates required



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *