Kategorier
Budgivning Försvarsspel Medelsvår Nybörjare Utspel

Markeringar!

Styrkemarkeringar och längdmarkeringar

Det finns 2 huvudtyper av markeringar inom bridgen: Styrkemarkeringar där man visar om man är stark eller svag i en specifik färg samt Längdmarkeringar där man visar hur många kort man har i en viss färg.



Längdmarkeringar är inte vanligt bland nybörjare, så i dagens inlägg ska jag fokusera på hur styrkemarkeringar kan fungera.

Styrkemarkeringar

Det finns 2 huvudvarianter av styrkemarkeringar. Vanliga styrkemarkeringar används oftast internationellt och går helt enkelt ut på att man lägger ett högt kort om man har bra i färgen och ett lågt kort om man har dåligt i färgen. Den andra varianten är omvända markeringar som oftast används i Sverige. Dessa kallas även Schneider-markeringar och innebär att man gör tvärtom mot ovanstående, det vill säga ett lågt kort visar styrka och ett högt kort visar svaghet.

Vilken markeringsmetod som är bäst är svårt att svara på (det är därför båda metoderna används frekvent…), huvudsaken är att båda i paret gör likadant! Det är förstås också viktigt att fråga motståndarna vilka markeringar de använder så att ni kan tyda dem på rätt sätt.

Nu ett exempel på hur det kan fungera i praktiken och här utgår vi från att ni spelar med omvända markeringar dvs. lågt kort betyder bra i färgen, högt kort betyder dåligt.

Handen

Du sitter Syd och tar upp följande hand:

Budgivningen

Öst öppnar med 1NT som visar 15-17 honnörspoäng och en jämn hand, alltså ingen singelton eller renons och högst 1 dubbelton.




Vad bjuder du nu?

Eftersom du är för svag för att bjuda 2Sp i detta läget väljer du att passa. (En del spelar att 2Kl som inkliv på motståndarnas öppning med 1 NT visar minst 4-5 eller 5-4 i högfärgerna och då hade det varit tänkbart, speciellt i ozon – men nu utgår vi från att ni spelar att 2 Kl är naturligt och du passar).

Väst bjuder nu omedelbart 3NT och alla passar på det. Du ska alltså spela ut mot 3NT med Öst som spelförare. Vad spelar du ut?

Utspelet

Normalt ska du spela ut din längsta färg mot NT-kontrakt för att snabbt godspela färgen om möjligt. Du har dessutom en fin sekvens i toppen av din spader-färg och riskerar inte att ge någon favör. Hjärterutspelet är farligare om motståndarna har både ess och dam i hjärter.

Träkarlen

Du spelar alltså ut SpD (högsta från sekvens) och träkarlen lägger upp:

De första sticken

Spelföraren tar omedelbart för SpA varpå din partner bekänner med Sp8 och spelföraren med Sp2. Därefter spelas KlD runt till din KlK.

Vad vänder du med nu och varför?

Det ser ut som om du har 2 olika möjligheter att straffa kontraktet. Antingen satsar du på att din partner har SpK och då ska du vända i spader så att ni får 4 spader-stick
eller så spelar du istället på att partnern har HjA och då ska du vända med låg hjärter så att partnern kan ta för esset och sedan maska ut spelförarens HjD.

Så vilket blir ditt val?

Det är nu era markeringar kommer in i bilden. Spader 8 är ett högt kort. Hade ni spelat med vanliga markeringar hade det inneburit en högmarkering och indikerat att din partner har SpK. I så fall skulle du ha fortsatt med spader. Men eftersom ni spelar med omvända markeringar så visar ju Sp8 dåliga spader. Alltså finns SpK hos spelföraren och er enda chans att beta kontraktet är att du vänder med hjärter och hoppas att din partner har esset.

Hela sitsen

När hela sitsen är:

tar ni era 4 hjärterstick och straffar därmed kontraktet. Din partner tar för esset, spelar hjärter till din knekt och sedan tar du för ditt ess – då faller damen – och slutligen din fjärde hjärter.

Observera att om du hade fortsatt i spader hade spelföraren enkelt tagit 10 stick och därmed gått hem med ett övertrick.

Andra bordet

Vid jämförelsen visar det sig att lagkamraterna bjudit likadant alltså 1NT-3NT. Efter samma utspel bekände dock Nord med Sp4 eftersom de hade vanliga markeringar. Så även motståndarnas Syd visste att spelföraren hade SpK och hittade hjärter-vändan för en straff. Det hela utmynnade alltså i en lika-bricka.

Viktigt med markeringar?

Ja, inte minst denna bricka var ett bevis på att det är vitalt att spela med markeringar! Annars hade ju stackars Syd på dagens bricka fullkomligt famlat i mörkret och fått gissa vilken färg han skulle fortsätta med…

BRIDGE FÖR NYBÖRJARE

10 filmer: Regler – Budgivning – Spelföring – Försvar
Du kan också köpa enstaka filmer – eller
skänk bort några väl valda lektioner till din partner!
Läs mer och handla här

Ja tack, jag vill prenumerera på bloggen

* indicates required



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *