Kategorier
Budgivning Medelsvår Tävling

Undvik dyra smällar!

Spärrfilosofi

Ju längre tid bridgen utvecklas, desto hårdare spärröppnar folk. Framförallt om de är i ozon mot zon.

Tanken är att ta bort budutrymme från motståndarna så de missar eller kommer i fel utgång. Man betalar gärna ut 500 i straffar istället för de 600 eller mer som en utgång eller eventuell slam ger till motståndarna.

Själv har jag en mer konservativ spärrstil och undviker därmed de värsta utbetalningarna men missar då att sätta maximal press på motståndarnas budgivning.

En sak som är viktig är att man har TÄTA färger när man spärrar. Då har motståndarna mycket svårare att straffdubbla spärrbudet. AKxxxx/x är till exempel ofta 3 tapp om det sitter snett medan QJ1098x/x ju bara är 2 tapp trots agtt det är 4 Hp mindre…

Ett typexempel på vad man INTE bör spärröppna på dök upp nu i helgen under SM-lag-semifinalen i Skövde.

Handen

Du tar upp följande hand där ni är o ozon mot zon:

Budgivningen

Går fort denna gång. Du väljer att spärröppna med 3Kl efter att din partner och Öst inlett med varsitt pass. Väst upplysningsdubblar nu , det vill säga han är normalt sett kort i klöver och har minst en öppningshand. Din partner passar varpå Öst straffpassar eftersom han tror att de får in mer i dubblade straffar än i en eventuell egen utgång.

Utspelet och träkarlen

Väst spelar ut HjA och din partner lägger upp:

Spelet

Eftersom både SpA och RuA sitter fel får du inte för något av dina sidokort. När dessutom trumfen sitter singel på utspelshanden och J10742 hos Öst får du bara 4 stick till en kostnad av 1100. När dessutom 4Sp går straff vid andra bordet förlorar ditt lag inte mindre än 1200 poäng på brickan!

Hade du istället haft t.ex QJ109654 i trumf och ett sidoess hade ni kommit undan med 500 och kanske vunnit 3 IMP trots att ni har betydligt färre Hp gemensamt. Dessutom har motståndarna mycket svårare att ta fast er när de bara har ett eller 2 säkra trumfstick.

Hela given:

Att tänka på:

Se till att inte spärröppna med glesa färger, mellankorten är ofta viktigare än toppkorten i trumf.

Försök undvika alltför stora utbetalningar.

Och framför allt: se till att du är en tillräckligt bra spelförare så du åtminstone inte missar något stick när du är straffdubblad!

Självklart vill jag prenumerera! Det är ju gratis 🙂

* indicates requiredEtt svar på ”Undvik dyra smällar!”

Nu anklagar jag inte dig för detta. Men jag vill nämna att ett misstag som många ”försiktiga” spärrare gör, är att de kommer ihåg de spektakulära men rätt ovanliga utbetalningarna som denna, men glömmer bort de stadiga inkomsterna från att fienden hamnar i fel kontrakt eller helt misslyckas att komma in i budgivningen.

1200 känns mycket, men i slutändan så är 1200 15 imps och 600 är 12. Det hade alltså inte gjort så mycket skillnad om vi ”bara” hade gått tre bet.

Sedan kan jag tycka att Syds hand, med ess-kung-sjätte och en sidokung, är nära ett öppningsbud, och offense-defense-ratio är rätt låg för att spärra. Det perfekta vore att spela klöversystem och öppna med 2 klöver.

Stängt för kommentering.